Chandler Ceviz Budama Yöntemleri
12 Temmuz 2024

Chandler Ceviz Budama Yöntemleri

Chandler Ceviz Budama

Chandler cevizi, Amerika'nın en önemli ceviz çeşitlerinden biri olup, ince kabuklu, az pürüzlü yüzeyli ve oval bir yapıya sahiptir. Kabuk kısmından son derece kolay ayrılır. Chandler cevizinin içi beyaz olup kabuktan bütün olarak ayrılır. Çetlir ya da Çetnır ceviz olarak da bilinir. Tadının lezzetli olduğu bilinmektedir. Bu türün verim oranı oldukça yüksektir ve ülkemizde 1100 rakım üzerindeki bölgelerde yetiştirilebilmektedir. Geç çiçek açması nedeniyle ilkbaharın son aylarında oluşabilecek geç donlardan etkilenmez. Chandler cevizi, dikimden 6-7 yıl sonra oldukça verimli şekilde meyve vermektedir. Ağaç başına yaklaşık 25 kilogram ürün alınabilmektedir. Chandler cevizinin genel özellikleri bu şekilde olup, Chandler ceviz budama nasıl yapılır? Bir bakalım.

Chandler Ceviz Budama Nasıl Yapılmalıdır?

Chandler ceviz budamada bilinmesi gereken en önemli özellik, budamanın doğru yapılmaması ve fazla yapılması halinde ağacın aniden strese girmesi ve kendisini toparlama sürecinin çok uzun olmasıdır. Bu da verim kaybı anlamına gelir. Chandler ceviz budamada ürün yetiştiricilerinin yaptığı en büyük hata, ağacın taç yapısını bozacak şekilde yapılan budamalardır. Bu durumda ana taşıyıcı dallar kaybolmaktadır.

1-4 yaş aralığındaki genç Chandler ceviz ağaçlarında kış budamaları kesinlikle bahar başlangıcından önce yapılmamalıdır. Lider dal üzerindeki budama, yaz ve kış budaması olmak üzere mutlaka 2 kez yapılmalıdır. Yaz budaması, Nisan ayında başlayıp Haziran ayının ortalarında bitirilmelidir. Yaz budaması yapıldıktan sonra bahçe mutlaka 2 gün ara ile sulanmalıdır. Chandler ceviz budamada yan literaller üzerinde ilk yıl budama ve seyreltme işlemi yapılmamalıdır. Chandler'da göz düşürme ve seyreltme işlemi ise fidanlarda gözler patladıktan sonra yapılmalıdır.

Chandler Ceviz Ağacında Yapılması Gereken Budamalar

  • Tepe budaması; Chandler cevizde kök gelişimini hızlandırarak, gövdeyi kalınlaştırır.
  • Göz budaması; bu budama sayesinde dalların gövdeye geniş açı yapmaları sağlanır ve böylece çıkacak olan gereksiz dallar iptal edilmiş olur.
  • Şekil budaması; ağaçta uygun bir taç yapısı oluşturmak suretiyle, ağacın gelişimi ve büyümesi düzenlenmiş olur. Sadece meyve verecek olan dallar kalır, böylece verimlilik artar.
  • Ürün budaması; kaliteli meyve alınmasını sağlar.
  • Bakım budaması; Chandler ceviz budamada bakım budamasının amacı, hastalıklı dalların ağaçtan uzaklaştırılmasıdır.

Ekstra Bilgiler ve Öneriler

Chandler ceviz ağaçlarının sağlıklı ve verimli bir şekilde yetiştirilmesi için, budama işlemleri dışında da dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Toprak analizi yapılarak, uygun gübreleme programları oluşturulmalı ve düzenli sulama yapılmalıdır. Ayrıca, zararlılar ve hastalıklara karşı periyodik olarak kontroller yapılmalı ve gerekli tedbirler alınmalıdır. Bu tür önlemler, Chandler ceviz ağacının uzun ömürlü ve yüksek verimli olmasını sağlayacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hindistan Cevizi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hindistan Cevizi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Gebelikte Cevizin Faydaları Nelerdir?

Gebelikte Cevizin Faydaları Nelerdir?

Ceviz Yaprağı Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ceviz Yaprağı Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Cevizde Gübreleme Nasıl Yapılır?

Cevizde Gübreleme Nasıl Yapılır?

Cevizin Faydaları Nelerdir?

Cevizin Faydaları Nelerdir?