Altay Ceviz Fidanı Altay Cevizi Verimlilik Durumu
13 Temmuz 2024

Altay Ceviz Fidanı Altay Cevizi Verimlilik Durumu

Altay Ceviz Fidanı

Altay ceviz fidanı, Sibirya kökenli bir ceviz türüdür. Bu ceviz çeşidi, farklı ceviz türleriyle aşılanarak elde edilmiştir. Ülkemizde yapılan çalışmalar neticesinde, Altay cevizi artık seri üretime geçmiştir. Altay cevizinin kökleri yaklaşık olarak 25 ila 35 metre derinliğe kadar inebilir. Bu derin kök yapısı sayesinde, ceviz ağacı 3 yaşından itibaren su ihtiyacını kendi kökleriyle karşılayabilmektedir.

Altay cevizinin ilk 3 yılı oldukça önemlidir. Bu süre zarfında düzenli bakım, sulama, çapalama ve gübreleme işlemleri yapılmalıdır. Sulama işlemi Mayıs ayında başlayarak Ağustos ayı sonuna kadar sürmeli ve 3 yaşından itibaren su verilmemelidir. Altay cevizinin boyu tam yetiştiğinde 5,6 metreye kadar çıkabilir. Ancak yerli tür ceviz ağaçlarına göre daha kısa kalmaktadır. Buna rağmen, verim açısından yerli ceviz türlerinden daha yüksek bir verim sağlar. Yerli ceviz ağaçları başına 3 ila 10 kilogram arasında ürün verirken, Altay cevizi ilk 4 yılda 25 kilogram, 4 yıldan sonra ise bakıma bağlı olarak 100 kilogramı geçebilir.

Altay cevizinin soğuğa dayanıklılığı da dikkat çekicidir. Yerli cevizler eksi 25 dereceye kadar dayanabilirken, Altay cevizi eksi 35-40 dereceye kadar dayanabilmektedir. Altay cevizinin çiçeklenmesi yerli cevizlerden yaklaşık 15 gün sonra gerçekleşir. Bu durum, Altay cevizinin tozlanmasını yerli cevizlerden yapmasını sağlar.

Altay Cevizi Randıman Durumu

Altay cevizi olgunlaştığında kabuğunun çok ince olduğu görülür. İç çiğnemeleri kırılmadan bütün olarak ayrılır. Meyve duruşu yerlilere göre farklı olup salkım şeklindedir ve yaklaşık her salkımda 15-20 adet ceviz bulunur. Altay cevizinde yağlanma oranı yüzde 50 civarındadır. Altay cevizinin ilk üç yılında çiçekleri toplanmalıdır. Bu, cevizin gövde ve kökünün güçlenmesi için gereklidir. Ancak 4. yılında meyve vermeye başlaması sağlanmalıdır. Altay cevizi, Ağustos ayının 15'inde hasat edilir. Meyveleri olgunlaştığında kendiliğinden dökülür. Altay cevizi 6 yıl sonra, bakıma bağlı olarak, meyve ağırlığı çok olacağından dallara destek verilmelidir.

Altay cevizi, kıraç bir yapıya sahip olduğundan 3 yaşından sonra sulanırsa kuruduğu gözlemlenmiştir. Altay cevizi deniz seviyesinden 200 ile 1800 metreye kadar verimli olarak yetişir. Taban suyu 5 metreye kadar olan, killi ve tuzlu topraklar hariç diğer topraklarda yetişmesinde bir engel yoktur. Hatta bu ceviz, Himalaya Dağları'nın bazı yerlerinde bile yetişebilir.

Altay ceviz fidanı 1 metreye geldiğinde kökleri 3 metreye ulaşır. Fidanların sökümü sırasında köklerin kesilmemesine dikkat edilmelidir. Aksi halde bu cevizler kıraç olma özelliğini yitirecektir. Bu nedenle, Altay ceviz fidanları 50 cm olduğunda sökülerek bahçelere dikimi yapılmasında fayda vardır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ceviz Nasıl Ekilir?

Ceviz Nasıl Ekilir?

Haber Bülteni

Güncel

Ceviz Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Ceviz Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Chandler Ceviz İklim İsteği Nedir?

Chandler Ceviz İklim İsteği Nedir?