Ceviz Türleri Ceviz türleri, sanıldığının aksine oldukça fazladır. Her bölgenin, iklimin ve toprağın tür ve verimine göre zamanla şekil almış ve kendini toprağın yapısına teslim ederek birçok türü oluşturmuştur. Ancak, birden fazla türü olan cevizin yapısı, yani kendisi, hiç değişmemiştir. Oldukça faydalı olan ve çok fazla tüketilen ceviz türleri farklı olsa da içerdiği besin değeri hiç değişmemiştir.
Bu ceviz türleri, Tarım Bakanlığı tarafından onaylı ve dünyaca bilinen ceviz türleridir. Bu ceviz türlerinin içerdiği yağ asitleri, selüloz miktarları, doymuş yağ asitleri ve aroma ve tat duyguları birbirine oldukça yakındır. Ceviz türleri arasında yerli çeşitlerle yabancı çeşitler arasında yok denecek kadar minimum farklar söz konusudur. Ayrıca, ülkemizde yetişen ve halk arasında oldukça bilinen ve genelde bireysel olarak yetiştirilen ceviz türleri de vardır. Bunlar ise şu şekildedir:
Bakıldığında oldukça fazla gibi görünen ceviz türleri aslında vitamin, besleyicilik, omega 3, tat ve aroma bakımından hemen hemen aynıdır. Sadece yaşadığı iklim koşulu ve toprak türüne göre kabuk, ağaç ve yaprak özellikleri değişkenlik göstermiştir. Yukarıda sıralanmış olan bütün ceviz türleri oldukça kıymetli ve besleyicidir. Yani hangi ceviz türünü tüketirseniz tüketin aslında içeriğinden dolayı aynı besleyici yağ asitlerini vücudunuza almış olursunuz. |