Ceviz Ağacı Yetiştiriciliği Aşamaları
26 Temmuz 2024

Ceviz Ağacı Yetiştiriciliği Aşamaları

Ceviz Ağacı Yetiştiriciliği

Ceviz ağacı yetiştiriciliği, dünya genelinde önemli bir tarımsal faaliyettir. ABD ve Çin'den sonra Türkiye, uygun iklim ve ekolojik koşullara sahip olması nedeniyle ceviz üretiminde üçüncü sırada yer almaktadır. Ülkemizde ağaç başına ortalama ceviz verimi 33-37 kg civarındadır. Aşısız fidanlara göre aşılı ceviz fidanlarında verim daha yüksektir. Aşısız yabani ceviz fidanları 7-10 yaşlarından itibaren, aşılı ceviz fidanları ise 4 yaşından itibaren meyve vermeye başlar.

Ceviz Ağacının Yetiştiriciliğinde Uygun Sıcaklık ve Suyun Önemi

Ceviz ağacı, farklı iklimlere kolayca uyum sağlayan bir bitki türüdür. Ancak aşırı yaz sıcaklıklarından veya aşırı kış soğuklarından olumsuz etkilenebilir. Yapraklarda ve meyvelerde yanmalar meydana gelebilir. Bu nedenle ceviz ağacının yetiştirileceği alanın dikkatli seçilmesi gerekir. Ceviz ağaçları, yazları ve kışları aşırı sıcak ve soğuk geçmeyen, soğuk rüzgârlardan korunan vadilerde daha iyi verimle yetişir.

Ceviz ağacı, su tutan killi topraklar ve durgun sulu yerlerde değil, su tutmayan ancak nemliliğini muhafaza eden derin topraklarda iyi yetişir. Fazla nemin olduğu ve durgun suyun bulunduğu alanlarda kökler için gerekli olan oksijen alınamaz, kök gelişimi yavaşlar ve ağacın büyümesi durur.

Ceviz Ağacı Yetiştiriciliğinde Aşılama

Aşılama, ceviz ağacı yetiştiriciliğinde temel unsurlardan biridir. Aşı için seçilecek ceviz ağacında dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

  • Meyvelerin ince kabuklu olması ve iç kısmının kabuktan kolay ayrılması
  • Verimli ve kaliteli meyveler oluşturması
  • Soğuğa ve kuraklığa karşı dayanıklı olması
  • Meyvenin tane başına ağırlığının en az 10 gram olması
  • Meyvenin iç randımanının yüzde 50'nin üzerinde olması
  • Her yıl meyve verip hastalıklara ve zararlılara karşı dayanıklı olması
Bu özellikleri taşıyan kaliteli ceviz ağacı çeşitleri, aşı kalemi dediğimiz aşı için kullanılan aletle yabani (aşısız) cevizleri aşılama için kullanılır. Ceviz fidanı yetiştiriciliği için en iyi yöntem, anaç dediğimiz aşı için seçilen ceviz ağacının verimli ve kaliteli olmasıdır. Aşılama için birden çok seçenek mevcuttur. Bunlar; yama göz aşısı, omega aşısı, dilcikli aşı, yarma kalem aşısıdır.

Sulama ve Gübreleme

Sulama periyodu, geç ilkbahardan başlayarak hasat sonuna kadar devam eder. Ceviz ağacının yıllık su ihtiyacı yağışlar da dahil olmak üzere 1200-1350 mm civarındadır. Çok kurak geçen yıllarda veya toplam yağışın çok düşük olduğu yıllarda geç sonbahar veya kış sulamaları zorunlu olabilir. Çünkü ceviz ağacı yetersiz sulandığında cevizlerin meyve iriliği azalır ve meyve kalitesi düşer. Ceviz ağacı yetiştiriciliğinde kaliteli ceviz üretimindeki en önemli faktörlerden biri sulamadır.

Bir diğer önemli nokta gübrelemedir. Ceviz ağacının yetiştirileceği topraktaki besin maddelerinin eksikliği, ağacın büyüme ve gelişme aşamasında duraklama yaşanmasına neden olabilir. Ayrıca toprakta bulunan yüksek kireç miktarı, ağacın yeterli gelişmesine engel olabilir. Bu sebeple etkin gübreleme için; ceviz fidanı dikilmeden önce toprak analizi yapılıp, besin maddeleri detaylı öğrenildikten sonra gübreleme yapılmalıdır. Dikimden önce yalnızca fosfor ve potasyumlu gübre kullanılır fakat azotlu gübre kullanılmaz.

Hasat ve Depolama

Sulama ve gübrelemesi düzenli yapılan ceviz ağacı, yeterli büyüklüğe ulaştıktan sonra meyve vermeye başlar. Ceviz hasadında, hasat zamanının başladığını gösteren en belirgin özellik cevizin yeşil kabuğunun bir kısmının çatlamasıdır. Meyvenin yeşil kabuğunun çatlaması ile başlayan hasat zamanının en ideal olan hasat toplama şekli, silkeleme şeklinde yapılandır. Silkelenip toplanan cevizlerin yeşil kabukları çabuk temizlenir ve havalı bir yerde kurutulur. Bu şekilde cevizde kalitede bir kayıp olmaz. Meyve değil de tohumluk için ayrılan cevizler ise güneş almayan gölgeli bir yerde dikim tarihine kadar muhafaza edilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Senih

26 Temmuz 2024 Cuma

Ceviz ağacı yetiştiriciliğinde aşılama önemli diyorsunuz ama aşısız fidanlarla arasındaki verim farkı tam olarak nedir? Aşılı fidanların daha erken meyve vermesi mi daha büyük bir avantaj, yoksa verimliliği mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Senih, ceviz ağacı yetiştiriciliğinde aşılı fidanlar, aşısız fidanlara göre birçok avantaj sunar. Aşılı fidanların en büyük avantajı, daha erken meyve vermeleridir. Genellikle, aşılı fidanlar 3-4 yıl içinde meyve vermeye başlar, bu da yetiştiricilerin daha kısa sürede ürün elde etmesini sağlar. Aşısız fidanlar ise meyve vermeye başlamak için 7-10 yıl gibi daha uzun bir süreye ihtiyaç duyar.

Verimlilik açısından da aşılı fidanlar genellikle daha üstündür. Aşılı fidanlar, belirli bir türün en iyi özelliklerini taşıyacak şekilde seçildiği için, daha yüksek verim, daha kaliteli meyve ve hastalıklara karşı daha dirençli olma eğilimindedir. Bu sebeple, ticari üretim yapan yetiştiriciler için aşılı fidanlar genellikle daha karlı bir yatırım olur.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hindistan Cevizi Yağı Diş

Hindistan Cevizi Yağı Diş

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ceviz Sirkesi Faydaları Nelerdir?

Ceviz Sirkesi Faydaları Nelerdir?

Ceviz Nasıl Ekilir?

Ceviz Nasıl Ekilir?

Ceviz Kabuğunun Cilde Faydaları Nelerdir?

Ceviz Kabuğunun Cilde Faydaları Nelerdir?

Ceviz Kabuğu Saç Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ceviz Kabuğu Saç Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ceviz Kabuğu Kaynatmak

Ceviz Kabuğu Kaynatmak