Ceviz Badem Yetiştiriciliği
08 Temmuz 2024

Ceviz Badem Yetiştiriciliği

Ceviz ve Badem Yetiştiriciliği

Kuruyemişler arasında ceviz, fındık, fıstık, badem ve Antep fıstığı ilk akla gelenlerdir. Antep fıstığı, fıstık ve fındığın yetişme koşulları ülkemizde belirli bölgelerle sınırlıdır. Ancak ceviz ve badem neredeyse ülkemizin her yerinde yetiştirilebilmektedir. Son dönemde artan ekonomik değerleriyle bu iki ürün ilgi odağı olmuştur.

Ceviz ve Badem Yetiştiriciliği

Tüm bitkilerin kendilerine has bir yetişme alanı ve tarzı vardır. İklim koşulları, rakım, toprak, güneşlenme ve su gibi faktörler bitkilerin yetişmesinde büyük rol oynamaktadır. Ceviz ve bademin yetişme şartları birbirine oldukça yakındır. Toprak, iklim ve güneşlenme gibi şartlar neredeyse aynıdır. Ticari anlamda ülkemizde badem yetiştiriciliği hızla artmaktadır. Yakın zamana kadar beş milyon badem ağacının varlığından bahsedilirken, günümüzde bu sayı on milyonu aşmıştır. Özellikle Konya'da bir milyon badem ağacının dikimi gerçekleştirilmiştir. Ceviz ağacı dikimi ve yetiştiriciliği de oldukça artmıştır. Geliştirilen bodur ve yüksek verim elde edilen ceviz türleri ülkemizde geniş alanlarda yetiştirilmektedir.

Yetişme Şartları

Her iki ağaç da ilkbahar geç donlarından oldukça etkilenmektedir. Bu nedenle ceviz ve badem yetiştiriciliği yapılacak yüksek rakımlı yörelerde geç uyanan türler tercih edilmelidir. Böylece ilkbaharda görülebilecek geç don olaylarından etkilenme en aza indirgenir. Ceviz fidanı dikilecek toprak yapısı önemlidir. Fazla su tutmayan, kökleri dikine işlediği için killi topraklar gibi çok sert katmanlar olmamalıdır. Fidanların dikimi rastgele yerlere yapılmamalıdır. Sıra ve diziler yetişme şartlarına uygun şekilde ölçülmeli ve belirlenen noktalara dikim yapılmalıdır.

Ceviz, bademe göre daha fazla su ister. Yıllık ortalama metrekareye 350 ml su gerektirir. Bu miktarı karşılayabilecek bir ortamda dikilirse daha verimli olur. Badem ise toprak açısından fazla seçici değildir ve suyu da ceviz kadar istemez. Ceviz ve badem yetiştiriciliği yapılan alana uygun sayıda tozlaşma yapacak fidanlar da dikilirse ekonomik olarak verim artar. Aksi halde verim düşük olur. Gübreleme özellikle ceviz için önemlidir. Toprak yapısı tahlil ettirilerek gerekli olan uygun gübre verilmelidir.

Hasat Yöntemleri

Hasat işlemi eski usullerle kesinlikle yapılmamalıdır. Olgunlaşan ceviz ve bademler sopalarla dallarına vurularak hasat edilirse dallarda bulunan gözler zarar göreceği için sonraki yıl verim oldukça düşer. Ağaçları silkeleyerek yapılacak hasat en doğru yöntemdir.

Ek Bilgiler

Ceviz ve badem yetiştiriciliği yaparken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:

  • Toprak analizi düzenli olarak yapılmalı ve elde edilen sonuçlara göre gübreleme yapılmalıdır.
  • Su yönetimi iyi planlanmalı, özellikle ceviz için yeterli sulama sağlanmalıdır.
  • Hastalık ve zararlılara karşı düzenli kontroller yapılmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.
  • Fidan dikimi yapılacak alanın iyi seçilmesi, uygun toprak ve iklim şartlarının sağlanması gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ceviz Ağacı Dikimi

Ceviz Ağacı Dikimi

Ceviz Türleri Nelerdir?

Ceviz Türleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Altay Ceviz Fidanı Altay Cevizi Verimlilik Durumu

Altay Ceviz Fidanı Altay Cevizi Verimlilik Durumu

Ceviz Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ceviz Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Fernor Ceviz Özellikleri

Fernor Ceviz Özellikleri

Ceviz Kabuğu ile Diş Beyazlatma Yöntemleri

Ceviz Kabuğu ile Diş Beyazlatma Yöntemleri

Ceviz Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Ceviz Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Güncel

Ceviz Suyunun Faydaları Nelerdir?

Ceviz Suyunun Faydaları Nelerdir?

Güncel

Ceviz Üretimi Nasıl Yapılır?

Ceviz Üretimi Nasıl Yapılır?