Ceviz ve Badem Yetiştiriciliği Kuruyemişler arasında ceviz, fındık, fıstık, badem ve Antep fıstığı ilk akla gelenlerdir. Antep fıstığı, fıstık ve fındığın yetişme koşulları ülkemizde belirli bölgelerle sınırlıdır. Ancak ceviz ve badem neredeyse ülkemizin her yerinde yetiştirilebilmektedir. Son dönemde artan ekonomik değerleriyle bu iki ürün ilgi odağı olmuştur. Ceviz ve Badem Yetiştiriciliği Tüm bitkilerin kendilerine has bir yetişme alanı ve tarzı vardır. İklim koşulları, rakım, toprak, güneşlenme ve su gibi faktörler bitkilerin yetişmesinde büyük rol oynamaktadır. Ceviz ve bademin yetişme şartları birbirine oldukça yakındır. Toprak, iklim ve güneşlenme gibi şartlar neredeyse aynıdır. Ticari anlamda ülkemizde badem yetiştiriciliği hızla artmaktadır. Yakın zamana kadar beş milyon badem ağacının varlığından bahsedilirken, günümüzde bu sayı on milyonu aşmıştır. Özellikle Konya'da bir milyon badem ağacının dikimi gerçekleştirilmiştir. Ceviz ağacı dikimi ve yetiştiriciliği de oldukça artmıştır. Geliştirilen bodur ve yüksek verim elde edilen ceviz türleri ülkemizde geniş alanlarda yetiştirilmektedir. Yetişme Şartları Her iki ağaç da ilkbahar geç donlarından oldukça etkilenmektedir. Bu nedenle ceviz ve badem yetiştiriciliği yapılacak yüksek rakımlı yörelerde geç uyanan türler tercih edilmelidir. Böylece ilkbaharda görülebilecek geç don olaylarından etkilenme en aza indirgenir. Ceviz fidanı dikilecek toprak yapısı önemlidir. Fazla su tutmayan, kökleri dikine işlediği için killi topraklar gibi çok sert katmanlar olmamalıdır. Fidanların dikimi rastgele yerlere yapılmamalıdır. Sıra ve diziler yetişme şartlarına uygun şekilde ölçülmeli ve belirlenen noktalara dikim yapılmalıdır. Ceviz, bademe göre daha fazla su ister. Yıllık ortalama metrekareye 350 ml su gerektirir. Bu miktarı karşılayabilecek bir ortamda dikilirse daha verimli olur. Badem ise toprak açısından fazla seçici değildir ve suyu da ceviz kadar istemez. Ceviz ve badem yetiştiriciliği yapılan alana uygun sayıda tozlaşma yapacak fidanlar da dikilirse ekonomik olarak verim artar. Aksi halde verim düşük olur. Gübreleme özellikle ceviz için önemlidir. Toprak yapısı tahlil ettirilerek gerekli olan uygun gübre verilmelidir. Hasat Yöntemleri Hasat işlemi eski usullerle kesinlikle yapılmamalıdır. Olgunlaşan ceviz ve bademler sopalarla dallarına vurularak hasat edilirse dallarda bulunan gözler zarar göreceği için sonraki yıl verim oldukça düşer. Ağaçları silkeleyerek yapılacak hasat en doğru yöntemdir. Ek Bilgiler Ceviz ve badem yetiştiriciliği yaparken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:
|