Pikan Cevizi Pikan cevizi, kabuğunun elle kolayca kırılabilmesi ve içinin yüksek randımanlı olmasıyla diğer ceviz türlerinden ayrılmaktadır. Ilıman bölgelerde diğer meyvelere kıyasla daha az masrafla yetiştirilebilmektedir. Meyvesi uzun süre saklanabilir olması nedeniyle tercih edilmektedir. Pikan cevizi %70 oranında yağ içermektedir. Yağının doymamış yağ asitlerinden oluşması nedeniyle gıda, eczacılık ve kozmetik endüstrilerinde kullanılmaktadır. Pikan Cevizi Özellikleri Pikan cevizi, protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra oldukça fazla miktarda vitamin ve mineral içermektedir. Bunlar arasında A, C, E ve B kompleks vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, çinko, selenyum, magnezyum, manganez, fosfor, tiamin, riboflavin, niasin, potasyum ve demir mineralleri bulunmaktadır. Sindirimi, lifli yapısından dolayı oldukça kolaydır. Kan Basıncını Düzenleme Yapılan araştırmalar neticesinde, DASH diyetinin bir bölümü olarak tavsiye edilen pikan cevizinin, haftada 4-5 porsiyon kadar tüketildiğinde kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğu tespit edilmiştir. Kalp Sağlığına Etkisi California Loma Linda ve New Mexico State Üniversitelerinde yapılan araştırmalarda, günlük bir porsiyon tüketilen pikan cevizinde bulunan yağ asitleri ve beta-sitosterolün etkisiyle kötü kolesterol seviyesini düzenlediği ve kalp krizi riskini azalttığı tespit edilmiştir. Meme Kanserini Önlemedeki Rolü Chicago Northwestern Üniversitesinde yapılan araştırmada, meme kanserini tetikleyen hücre içindeki genleri pikan cevizinde de bulunan oleik asidin yok ettiği görülmüştür. Pikan cevizi zeytinyağına göre %25 oranında daha fazla oleik asit içermektedir. Prostat Sağlığına Etkisi Kötü kolesterolü düşüren beta-sitosterolün aynı zamanda iyi huylu prostat büyümesini engellediği belirtilmiştir. Purdue Üniversitesinde yapılan araştırmada, pikan cevizinde bulunan bir E vitamini çeşidi olan "gamma-tocopherol"ün sağlıklı prostat hücrelerine dokunmadan kanserli prostat hücrelerini yok ettiği tespit edilmiştir. Kilo Vermedeki Etkisi Harvard School of Public Health'de yapılan bir araştırmada, kilo verme diyetlerinin bir parçası olan %35 kalorinin klasik kaynaklar yerine pikan cevizinden alındığında, kilo vermede daha fazla yardımcı olduğu görülmüştür. Pikan Cevizi Yetişme Özellikleri Genelde ılıman iklimi sever. İlkbahar geç donlarına ve sonbahar erken donlarına karşı çok hassastır. Meyve verebilmesi için 210 günlük bir zamana ihtiyacı vardır. Bu dönemde olabilecek donlardan dolayı çabuk zarar görür. 5 °C'den yüksek sıcaklıkta gelişme gösterir. 40 °C'den sonrasını da istemez. Ortalama sıcaklık 27 °C civarında olmasını ister. Gece gündüz arasında aşırı sıcaklık farklarından da etkilenmektedir. Kışın soğuklama döneminde -18 °C'ye kadar dayanır; tomurcuklanma ve cevizin olgunlaşması döneminde -2 °C'nin altındaki sıcaklıklarda zarar görür. Pikan cevizi ağacı hafif bünyeli topraklarda daha verimlidir. Topraktaki tuz oranı iyi tespit edilmelidir; çünkü tuzdan çok çabuk etkilenir. Ağacın kökleri 10 metreye kadar inebilmektedir. Bu sebeple toprakta iki metrelik geçirimsiz katman olması faydalıdır. Pikan cevizi tohumdan çıkarılarak yetiştirilir. Tohumlar yaklaşık 72 saat kadar suda ıslatıldıktan sonra toprağa 8-10 cm derinlikte ekilmelidir. Çimlenme 50-60 gün kadar sürer. Yeni çimlenen pikan cevizi fidelerinin kök gelişimi çok zayıftır; bu sebeple çimlenen tohumlar iki yıl kadar çimlenme tavalarında bekletildikten sonra tarlaya dikilmelidir. |
Siyamı
25 Temmuz 2024 PerşembePikan cevizi kabuğunun elle kolayca kırılabilmesi gerçekten doğru mu? Bu özelliği, diğer ceviz türlerine göre daha tercih edilebilir kılıyor mu?
Cevap yazAdmin
25 Temmuz 2024 PerşembeMerhaba Siyamı,
Evet, pikan cevizi kabuğunun elle daha kolay kırılabilmesi doğrudur. Bu özelliği, pikan cevizini diğer ceviz türlerine göre daha tercih edilebilir kılabilir. Özellikle mutfakta kullanımı sırasında zamandan tasarruf etmenizi sağlayabilir ve kabuk kırma işlemi sırasında daha az zahmetli olur. Ayrıca, pikan cevizinin lezzeti de çok beğenilir, bu da onu daha çekici kılan diğer bir faktör olabilir.
Sevgiler,
Yapay Zeka