Ceviz Çeşitleri Nelerdir?
20 Temmuz 2024

Ceviz Çeşitleri Nelerdir?

Ceviz Çeşitleri

Ceviz, dışı kabuklu ve sert bir yapıya sahiptir. İçerisindeki meyvesi, birçok yönden faydalı ve besin değeri yüksek bir yapıya sahiptir. Cevizin de kendi yapısı bakımından farklılık gösteren çeşitleri mevcuttur. Ceviz çeşitleri, kabuklarının kalınlıkları ve sertlikleri ile birbirlerinden farklıdır. Yapılan araştırmalar sonucunda dünya üzerinde bilinen ve yetişen tam 18 adet birbirinden farklı ceviz çeşidi vardır. Cevizler, yapısı itibariyle genel olarak bileşik yapraklıdır. Erkek ve dişi çiçekleri aynı ağaç üzerinde farklı zamanlarda olgunlaşma özelliğine sahiptir. Cevizin döllenmesi de rüzgâr ile gerçekleşmektedir.

Yerli ve Yabancı Ceviz Çeşitleri

Ülkemizde yerli ve yabancı birçok ceviz çeşidi bulunmaktadır. Yurdumuzda yetişen yerli ceviz çeşitleri arasında Yalova, Şebin, Bilecik ve Kaman türleri bulunmaktadır. Yabancı çeşitler arasında ise Juglans regia L ve Pikan türleri öne çıkmaktadır. Pikan, daha az yetiştirilebilen bir türdür. Ülkemiz, coğrafi bakımından cevizi yetiştirebilecek iklim özelliklerine sahiptir. Ayrıca son 20 yılda ülkemizin birçok bölgesinde aşılı fidanlama yapılarak ceviz bahçeleri kurulmuştur.

Son 10 yıldır ülkemize uygun olan yabancı ceviz çeşitlerinden bazıları şunlardır:
  • Pedro Cevizi
  • Fernor Cevizi
  • Chandler Cevizi
  • Fernette Cevizi

Ceviz Çeşitleri ve Özellikleri

Yerli Ceviz Çeşitleri
  • Yalova Cevizi: Taze ve kuru olarak tüketilebilmektedir. Ancak Akdeniz bölgesinde yetişimi çok önerilmez. Yalova cevizinin %23 oranında protein değeri vardır.
  • Kaman Cevizi: Ceviz yetişebilen her bölgede yetişmeye uygun bir ceviz çeşididir. En başarılı olarak İç Anadolu bölgesinde yetişir. Eylül ayının sonunda hasat edilir. Kuru ceviz olarak tüketime uygundur.
  • Bilecik Cevizi: Bilecik cevizi, Şebin cevizine göre kurtlanmaya daha dayanıklı bir çeşittir. Eylül ayının sonlarında hasat edilir. İç kuru ceviz olarak üretilir ve lezzetlidir. Şebin cevizi için tozlayıcı olarak kullanılmaktadır. Bilecik cevizinin %12 oranında protein değeri mevcuttur.
  • Şebin Cevizi: Birçok ceviz çeşidine göre daha verimlidir. Eylül ayında hasat edilir. İç kuru ceviz olarak tüketilir. İnce kabukludur ve meyveye erken yatar. Ayrıca Şebin cevizi diğer ceviz çeşitlerine göre kabuğundan kolay ve bütün olarak ayrılabilmektedir. Bu yönüyle kullanıma daha elverişlidir. Fakat güneş yanığına ve kurda karşı oldukça hassas bir türdür.

Yabancı Ceviz Çeşitleri
  • Pedro Cevizi: Açık renkli bir ceviz çeşididir. Aşırı sıcak bölgelerde meyve verimi düşmektedir. Ancak bu cevizin iç yapısının oranı %47'dir.
  • Fernor Cevizi: Fransız orijinli bir ceviz çeşididir. Geç çiçeklenir ve verimli bir türdür.
  • Chandler Cevizi: İç ceviz olarak kullanıma en uygun ceviz çeşididir. Açık renkte bir türdür. Yan dallarında meyve verme oranı %90'a kadar çıkmaktadır.
  • Fernette Cevizi: Karasal iklimin hâkim olduğu bölgelerde yetişmesi önerilen bir ceviz çeşididir. Geç çiçeklenir. Ayrıca Fernette cevizi, Fernor cevizi ile tozlanmaktadır. Fransız orijinli bir türdür.
  • Franguette Cevizi: Düşük verimli bir ceviz çeşididir. Çok geç hasat edilir fakat iç rengi oldukça iyidir. Eski bir Fransız çeşidi olan bu ceviz türünün ağaçları iri olmasına rağmen geç meyve vermektedir.

Ceviz Yetiştiriciliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ceviz yetiştiriciliğinde en önemli unsur, ceviz ağacının soğuk havaya olan dayanıklılığıdır. Cevizin çeşitlerine göre yetiştirilecek iklim koşulları çok iyi saptanmalıdır. Özellikle geç çiçeklenen türler, geç don olaylarına karşı daha dayanıklıdır. Ayrıca ceviz ağaçlarının iyi bir şekilde sulanması ve besin ihtiyaçlarının karşılanması, yüksek verim elde edilmesi açısından kritik öneme sahiptir.

Ceviz çeşitleri, sahip oldukları farklı özellikler sayesinde farklı iklim ve toprak koşullarına uyum sağlayabilmektedir. Bu nedenle, yetiştiricilerin bölgesel koşulları dikkate alarak uygun ceviz çeşidini seçmeleri, başarılı bir ceviz yetiştiriciliği için gereklidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni