Amerikan Cevizi Türleri ve Özellikleri
11 Temmuz 2024

Amerikan Cevizi Türleri ve Özellikleri

Amerikan cevizi, son yıllarda ülkemizde de yetiştirilen ve yüksek meyve verimi ile dikkat çeken ceviz türlerinden biridir. Chandler cevizi olarak da bilinen bu tür, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde yetiştirilmekte ve dünya genelinde kabul görmektedir. Amerikan cevizi ile kurulan büyük ceviz bahçelerinden ciddi verim alınmıştır. Şili'de de ekimi yapılan bu ceviz türü, Şili cevizi olarak da adlandırılmaktadır. Ülkemizde de doğru dikim kurallarına uyularak, uygun toprak seçimi ve doğru bölgelerde ekimi yapılırsa, oldukça ciddi meyve verimi sağlanması mümkündür. Bu tür, yetiştiriciler için önemli bir ticari kaynak olarak değerlendirilebilir.

Amerikan Cevizi Yetiştiriciliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Amerikan cevizi, 1000-1100 metre deniz seviyesinden yüksekte veya bu rakımın altında yerlerde yetiştirildiğinde daha iyi verim verir.

Bu ceviz türünün doğru tozlayıcısı Franquette ceviz türüyle ekimi yapılması önerilir. 20 adet Amerikan cevizi için 1 adet Franquette ceviz fidanı ekimi yeterli olacaktır.

Amerikan cevizinin yan dallara doğru verimli olması nedeniyle, dikimde koridor tipi tercih edilmesi önerilir. Bu nedenle 4x8, 6x8, 5x7 gibi aralıklarla ceviz ağaçlarının ekimi yapılmalıdır. Dikim 5x7 aralıklarıyla yapıldığında 10 dönüm araziye 285 ceviz fidanı ekilebilir. 4x8 aralıklarla dikim yapılırsa, 10 dönümde 312 ceviz fidanı dikilerek bahçe oluşturulabilir. Tarlanızın ölçülerine uyarak bunları ayarlayabilirsiniz. Dikim çukurlarını tarla sınırından 2-2,5 metre içeriden açmanız yeterli olacaktır.

Amerikan Cevizi Verimliliği

Ceviz bahçesine uygulanacak iyi bir bakımla, Amerikan ceviz ağaçları 6-7 yaşına geldiği zaman her ağaçtan yaklaşık 20-25 kg arasında ceviz almanız mümkündür. Eğer 285 ceviz ekilmiş 10 dönüm ceviz bahçeniz varsa, 6-7 yılın sonunda 5700-7125 kg kabuklu ceviz almanız mümkündür.

Amerikan Cevizinin Özellikleri

Amerikan ceviz fidanı, diğer türlerine kıyasla daha geç çiçeklendiği için ilkbahardaki geç donlardan etkilenmeyen bir türdür. Bu tür ceviz ağaçlarının kış dinlenme süresi her bölgede farklılık gösterir, fakat genellikle bu süre Kasım ayı ortasını bulur. Ceviz bahçesinin bulunduğu bölgede Kasım ayı başında oluşacak sonbahar erken don durumunda ceviz sürgünlerinin zarar görmesi olasıdır. Sonbahar erken donlarının ağaçların hepsine değil, o yılki genç sürgünlere zarar verme riski vardır. Bu durum bir sonraki yıl verimin düşmesine neden olabilir. Ülkemizde böyle erken don olayları daha çok denizden 1100 metre yükseklikteki bölgelerde olmaktadır. Ancak 900 metre yükseklikteki bazı yerlerde de sert geçen sonbahar dönemi olabilir. Amerikan cevizinin don çukuru arazilere, büyük akarsu yataklarına dikimi de önerilmez.

ABD'nin önemli ceviz türlerinden biri olan Amerikan cevizi meyveleri ince kabuklu olup, oval ve yüzeyi az pürüzlüdür. Kolaylıkla kabuktan ayrıldığı için taze ve kuru olarak tüketilebilir. Amerikan cevizi tomurcuklarındaki verim kapasitesi %85-90 kadardır. Cevizin içinin %90-100 beyazlık oranı vardır ve içi bütün olarak çıkabilir. Meyvenin içi 6,5 gram ağırlığındadır, meyveler bütün olarak 10-13 gram ağırlığında olup, ceviz içi %52-55 oranında olur.

Amerikan Ceviz Ağacının Özellikleri

Bu tür ceviz ağaçları uç dallarda meyve oluşturduğu gibi yan dallarında da meyve verir. Ağaçların soğuklanma gereksinimi 700 saat kadardır. Yani ağaçların kış döneminde +7,5 derece altında 30 gün yani toplamda 700 saat kalması gerekir. Bu konuda ceviz bahçelerinin dikildiği ılıman yerlerde dikkat etmek gerekir. Ağaçların büyümesi orta kuvvettedir. Gelişimi yarı dik şekildedir. Dikim için 4x8, 5x7 aralıklar uygundur. Amerikan cevizi hastalıklara karşı oldukça dayanıklıdır. Dikimi tozlayıcı türle yani Franquette cevizle birlikte olmalıdır. Hasat zamanı Eylül ayı ortalarıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Şefaati

11 Temmuz 2024 Perşembe

Amerikan cevizi türünün ülkemizde de yetiştiriliyor olması gerçekten heyecan verici. Ancak 1000-1100 metre deniz seviyesinden yüksekte yetiştirmenin daha iyi verim sağladığı belirtilmiş. Bu durum, daha düşük rakımlardaki bahçelerde verim sorunları yaşanabileceği anlamına mı geliyor? Ayrıca, Franquette ceviz türünün tozlayıcı olarak kullanılması gerektiği söylenmiş. Eğer bu türü bulamazsak, alternatif olarak hangi ceviz türlerini kullanabiliriz? Son olarak, sonbahar erken donlarının ceviz sürgünlerine zarar verebileceği vurgulanmış. Bu riski azaltmak için ne gibi önlemler alabiliriz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba ޞefaati,

Amerikan cevizi türünün ülkemizde yetiştirilmesi gerçekten heyecan verici bir gelişme. Deniz seviyesinden 1000-1100 metre yükseklikte daha iyi verim sağlandığı belirtiliyor, bu da daha düşük rakımlardaki bahçelerde verim sorunları yaşanabileceği anlamına gelebilir. Ancak, iyi bir bakım ve uygun tarım teknikleriyle bu sorunlar minimize edilebilir.

Franquette ceviz türünün tozlayıcı olarak kullanılması gerektiği belirtilmiş. Eğer bu türü bulamazsanız, Fernor ve Chandler gibi diğer tozlayıcı ceviz türlerini de kullanabilirsiniz. Bu türler de Amerikan cevizinin tozlanmasına yardımcı olabilir.

Sonbahar erken donlarının ceviz sürgünlerine zarar verebileceği konusunda ise, don riskini azaltmak için bahçenizde rüzgar pervaneleri veya don önleyici sulama sistemleri kullanabilirsiniz. Ayrıca, bahçenizi doğu ve güney yönlerine bakan yamaçlarda kurmak da don riskini azaltabilir.

Başarılar dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ceviz Tohumu Ekimi ve Bakımı

Ceviz Tohumu Ekimi ve Bakımı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ceviz Ağacı Fidanı Bakımı

Ceviz Ağacı Fidanı Bakımı

Hamilelikte Cevizin Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Cevizin Faydaları Nelerdir?

Ceviz Bahçesi Ceviz Ağacı Yetiştiriciliğinde Fidan Seçimi

Ceviz Bahçesi Ceviz Ağacı Yetiştiriciliğinde Fidan Seçimi

Ceviz Kabuğunun Dişe Faydaları Nelerdir?

Ceviz Kabuğunun Dişe Faydaları Nelerdir?

Ceviz Aşı Çeşitleri Nelerdir?

Ceviz Aşı Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Hindistan Cevizi Yağı Kahve

Hindistan Cevizi Yağı Kahve

Güncel

Ceviz Üretimi Nasıl Yapılır?

Ceviz Üretimi Nasıl Yapılır?

Güncel

Adilcevaz Cevizi Türleri ve Özellikleri

Adilcevaz Cevizi Türleri ve Özellikleri