Ceviz Aşı Çeşitleri Nelerdir?
26 Haziran 2024

Ceviz Aşı Çeşitleri Nelerdir?

Ceviz Aşı Çeşitleri

Ceviz aşısı yapmak, diğer ağaçlara yapılan aşılardan çok farklı değildir. Aşı, ağaçların dokularının yenilenmesinden faydalanarak, iki bitkinin birleştirilmesiyle oluşur. Aşı yapılarak, istenilen bir bitki türünü çoğaltmak ve bu sayede yüksek kalitede verim alarak ekonomik anlamda gelir elde etmek mümkündür. Ceviz aşısı çeşitlerinden önce, aşının nasıl yapıldığını anlamak önemlidir. Aşı, bir çeşitten alınan küçük güçlü filizlerin diğer ağaç gövdesine yerleştirilip kaynaştırılmasıyla yapılır. Ceviz aşı çeşitleri ise yarma kalem, yama göz, dilcikli ve omega aşısı olarak dört kısımdan oluşmaktadır.

Ceviz Yama Göz Aşısı

Bu aşıyı yapmadan önce, şıvgının kabuk bağlamasının tespit edilmesi gereklidir. Şıvgının aşı zamanı gelmişse, aşı yapımından en az bir hafta önce sulama yapılmalıdır. Sulama işleminden iki gün sonra, diğer şıvgınların yaprakları temizlenerek uçlar alınmalıdır. Bunu yaparken soluk ucu iyi tespit edilmelidir. Aşının yapılmasında en önemli olan sorun, aşı şıvgınlarının günlük olarak kesilip yapılmasıdır. Aşı yapımında kullanılan şıvgınlar ne kadar kaliteli ve güçlü olursa, aşı da o kadar iyi tutar. Aşı şıvgınlarının uçlarında oluşan göz alımı zorunlu olmadıkça kesinlikle yapılmamalıdır. Aşı yapacağımız malzemeler de çok önemlidir; aşıda kullanılan çift ağızlı olan bıçak keskin olmalıdır. Aşı sürgünü ve çöğür aynı yıla ait olmalıdır.

Ceviz Yarma Kalem Aşısı

Bu aşı, yaz aylarında bir yaşındaki çöğürlere ve beş yılını doldurmuş yabani ağaçlara uygulanabilir. Ceviz çöğürleri ile birlikte, en önemli husus ilkbahar aylarında yapılacak aşılama işlemidir. Yabani ağaçların tepesini aşıdan önce fidanın kalınlığına bakarak bağlanmalı ve toprak seviyesinden yaklaşık olarak 25 ile 30 santimetre dışarıda bırakıp kesimi yapılmalıdır. Bu işlemden sonra yaklaşık olarak bir hafta on gün beklenmeli, ağaç öz suyunu dışarıya vermesi beklenmeli ve daha sonra genel şıvgınlarla aşı yapılmalıdır.

Ceviz Dilcikli Aşılama

Bu aşıyı yaparken en çok dikkat edilmesi gereken konu, aşı yapılacak çöğür ile kalemin yaşlarının farklı olması gerekliliğidir. Ancak çap olarak aynı olmalıdır. Bu durum özellikle yaz aylarında yapılan yama göz aşısı tutmayan çöğürlere, ikinci yılını dolduran dilcikli aşı uygulaması yapılabilir.

Ceviz Omega Aşısı

Bu aşı, kalem aşısına göre daha önemli bir aşıdır. Yama göz aşısında sonuç alınamadığında, bir ve iki yaşını dolduran çöğürleri topraktan sökerek, aşılama işlemi yapılmalı ve sıcak kontrolü altında, kapalı bir alanda muhafaza edilerek takip edilmelidir.

Sonuç

Sonuç olarak, ceviz aşısı çeşitleri arasında doğru seçim yapmak, ceviz ağaçlarından yüksek verim elde etmek açısından kritik öneme sahiptir. Yarma kalem, yama göz, dilcikli ve omega aşısı gibi farklı yöntemler, ceviz yetiştiriciliğinde başarılı sonuçlar elde etmek için kullanılabilir. Her bir yöntemin kendine özgü avantajları ve dikkat edilmesi gereken noktaları vardır. Bu nedenle, aşı yapacak kişilerin bu detaylara hakim olması, ceviz ağaçlarından beklenen verimi almada önemli bir rol oynar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Ceviz Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Ceviz Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Ceviz Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ceviz Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hindistan Cevizi Nasıl Yenir?

Hindistan Cevizi Nasıl Yenir?

Hindistan Cevizi Kaç Kalori?dir?

Hindistan Cevizi Kaç Kalori?dir?

Ceviz Soyma

Ceviz Soyma

Ceviz Tohumu Ekimi ve Bakımı

Ceviz Tohumu Ekimi ve Bakımı

Küçük Hindistan Cevizi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Küçük Hindistan Cevizi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?