Ceviz, doğanın bize sunduğu şifa deposu nimetlerden bir tanesidir. Küçük boyutuna rağmen birçok hastalığa ve rahatsızlığa iyi gelen cevizin kendisi kadar kabuğu ve içindeki zarı da faydalıdır. Ancak birçok kişi sadece cevizin faydalı olduğunu düşünür. Bu nedenle, içini yedikten sonra kalan kabuk ve iç kabuk genellikle boşa gider. Bu makalede, cevizin iç kabuğunun faydalarını öğrendikten sonra artık siz de cevizi yedikten sonra iç kabuğunu atmayarak faydalanabileceksiniz. Bunun için aslında doğru olan, cevizi kırılmamış bütün halde satın almak ve ihtiyacınız oldukça kırmaktır. Böylelikle ihtiyaç duydukça kullanabilirsiniz. Cevizin iç kabuğunun faydalarından yararlanmak için cevizi kırdıktan sonra ortasından çıkan ince zarı toplayıp kaynar suda 5 dakika kadar kaynattıktan sonra suyunu süzerek ılık olarak içebilirsiniz. Dilerseniz çok az bal ilave ederek tatlandırabilirsiniz. Saç ve cilt için kullanırken aynı şekilde kaynattığınız suyu haricen de kullanmanız mümkündür.
Şimdi size cevizin iç kabuğunun faydalarını anlatalım
Üst solunum yolu hastalıklarına iyi gelir
Cevizin iç kabuğunun faydalarından en önemlisi, solunum yolu hastalıklarına karşı koruyucu olmasıdır. Cevizin içinden çıkan kabuk, görünüm olarak da akciğere benzer. Özellikle öksürük ve balgam şikayeti olan kişilere çay olarak verildiğinde, kısa süre içinde öksürüğü keser ve balgamın atılmasına yardımcı olur.
Kolesterole iyi gelir
Cevizde olduğu gibi, cevizin iç kabuğunun faydalarından biri de içeriğinde bulunan Omega-3 yağ asitleridir. Yağ yakımına yardımcı olan bu madde, kolesterol oranının düşerek dengede kalmasına yardımcı olur. Vücudunda kötü kolesterol olan kişilerin cevizin iç kabuğunun faydalarından yararlanmaları gerekir.
Zayıflatır
Özellikle bölgesel yağlanma şikayeti olan kişiler ve yeterli derecede hareket etmediğinden dolayı göbek ve basen bölgesinde fazla kiloları olanların cevizin iç kabuğunun faydalarından yararlanması gerekir. Böylelikle bu bölgesel yağlanmanın giderilmesi sağlanabilir.
Saç ve cilt bakımı
Ceviz kabuğunun içeriğinde bulunan E vitamini, cilde, saça ve tırnaklara çok iyi gelir. Kırılma ve yıpranmaları içeriğindeki bu E vitamini sayesinde onarır. Aynı zamanda kozmetik ürünlerin içeriğinde de ceviz zarı kullanılır. Özellikle ceviz içi zarının saç beyazlamasına iyi geldiği ve saç beyazlarının giderilmesine yardımcı olduğu bilinir. Saç dökülmelerini önlediği gibi, saçı güçlendirerek kırılmasının da önüne geçer. Bunun için ceviz içi zarlarını 10 dakika kadar suda kaynattıktan sonra temiz saçınıza uygulayın. Her gün düzenli olarak saçları bu suyla yıkamak, saçın daha sağlıklı olmasına yardımcı olur.
Damar sağlığını korur
Cevizin iç kabuğunun faydalarından bir diğeri de damar sağlığını koruyor olmasıdır. Bunun için iç kabukları çay yaparak tüketilebilir.
Parazitlerle savaşır
Bağırsaklarda oluşan solucanlar, parazitler ve bağırsak kurtları için ceviz kabuğu kullanılır. Bunun için cevizin içinden çıkan zar ile hazırlanan çay, ılık olarak sabahları aç karna içilmelidir.
Şeker hastalığına iyi gelir
Ceviz iç kabuğunu kaynatarak içmek, şeker hastalarına iyi gelir.
Sonuç olarak, cevizin iç kabuğu, sağlık açısından birçok fayda sunar. Solunum yolu hastalıklarından kolesterol dengesine, saç ve cilt bakımından damar sağlığına kadar birçok alanda yararlıdır. Bu nedenle, cevizi tüketirken sadece içini değil, kabuğunu ve içindeki zarı da değerlendirmek büyük önem taşır.
|