Salkım Ceviz Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
22 Haziran 2024

Salkım Ceviz Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Salkım ceviz, ana vatanı Sibirya olarak bilinen ve ülkemizde de yetiştiriciliği yapılan bir ceviz türüdür. İleri geç dönem sınıfında yer alır. Diğer ceviz türlerine göre gövdesi daha sert olan salkım ceviz, dal verimi oldukça yüksek olup, iç randıman seviyesi de yüksektir. Meyveleri bir salkımda ortalama 12-18 adet bulunabilir. Erken yaşta görülen salkım ceviz meyveleri, ilkbaharın erken donlarından fazla etkilenmediği için oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir.

Salkım Ceviz Yetiştiriciliği

Salkım Cevizin Toprak İsteği

Salkım ceviz, toprak açısından oldukça seçici bir bitkidir. Aşırı su tutma özelliği olmayan, çakıllı ve gevşek topraklarda yetiştirildiğinde çok daha verimli olur.

Dikim

Salkım ceviz fidanları, 60 cm derinlik ve genişlikte açılan çukurlara, içerisine potasyum sülfat ve süper fosfat gübrelerin karışımı ile yanmış hayvan gübresi koyulduktan sonra dikilmelidir.

Sulama

Salkım ceviz dikildikten sonra mutlaka can suyu verilmeli ve yanına dikilecek bir hereğe bağlandıktan sonra ilk dikim yapıldığı yıl en az 2 kere sulama yapılmalıdır. Salkım ceviz, geniş yapraklara sahip olması ve kökünün kazık yapıda olması nedeniyle suya daha çok ihtiyaç duyar. Bu nedenle, ilkbahar mevsiminde meyvelerin içinde olduğu ve gelişme gösterdiği zamanlarda su ihtiyacının karşılanmasına dikkat edilmelidir. Bu ceviz çeşidinin bu dönem içinde susuz kalması, meyvelerinin gelişmesini olumsuz etkiler ve meyvelerin içi yeterince olgunlaşmaz. Bu durumda verim ve kalite düşer. Sulama işlemi, salkım ceviz gübre verileceği zaman, meyveler henüz bilye büyüklüğündeyken, meyvelerin içinde olduğu zaman, budama yapıldıktan sonra ve hasat yapılmadan bir iki hafta önce yapılabilir.

Budama

Salkım ceviz dallarının daha düzenli olması ve taç yaprak oluşumunun dengeli olması açısından budama işlemi oldukça önemlidir. Verimin daha iyi olması ve kısa zamanda ürün alabilmek için salkım ceviz budamaları, yaz ve kış mevsiminde ağaç 4 yaşına gelene kadar yapılmalıdır. Salkım ceviz budama işlemi yapılırken sürgünler azaltılır, dal araları genişletilir ve bükme, uç alma ve eğme işlemleri ile tepe, şekil, göz ve bakım budamaları yapılır.

Salkım Ceviz Hasadı

Salkım ceviz hasadı, bu ceviz çeşidinin yetiştirildiği bölge ile o seneki yağış miktarı ve sıcaklığa göre farklılık gösterir. Ancak salkım cevizinin genellikle sonbahar mevsiminde hasadı başlar ve Eylül ayının sonuna doğru biter. Salkım cevizin yeşil kabuğunun bir kısmı çatlamaya başladığı dönem en uygun hasat zamanıdır. Salkım ceviz meyveleri olgunluğa erişmeden erken hasat yapılmamalıdır. Hasat işlemi erken dönemde yapıldığı takdirde salkım ceviz ağırlığında azalma olur. Bu nedenle salkım ceviz hasadının verimin kalitesi açısından zamanında yapılmasında fayda vardır.

Ek Bilgiler

Salkım ceviz yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken diğer önemli hususlar şunlardır:
  • Toprağın pH değeri 6-7 arasında olmalıdır.
  • Gübreleme işlemi, bitkinin ihtiyaçlarına göre düzenli olarak yapılmalıdır.
  • Hastalık ve zararlılarla mücadelede, uygun tarım ilaçları kullanılmalıdır.
  • Hasat sonrası meyveler uygun koşullarda saklanmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ceviz Kilo Yapar mı?

Ceviz Kilo Yapar mı?

Ceviz teşvik İçin Desteklenen Konular

Ceviz teşvik İçin Desteklenen Konular

Ceviz Tohumu Ekimi ve Bakımı

Ceviz Tohumu Ekimi ve Bakımı

Ceviz Ağacı Budama ve Bakımı

Ceviz Ağacı Budama ve Bakımı

Hindistan Cevizi Yağı Sıvı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hindistan Cevizi Yağı Sıvı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?