Sabun Cevizi Sıvısı Nasıl Elde Edilir?
24 Haziran 2024

Sabun Cevizi Sıvısı Nasıl Elde Edilir?

Sabun Cevizi

Sabun cevizi, Asya'da çeşitli ülkelerde yetişen sabun ağacının (Sapindus mukorossi) bir ürünüdür. Halk arasında "soapnut" olarak da bilinen bu meyve, etli ve çekirdekli yapısıyla kayısıyı andırmaktadır. %100 doğal bir meyve olup, anti-alerjenik, cilt ve doğa dostudur. İçeriğindeki saponin maddesi sayesinde antifungal, antiviral ve sinek kovucu özelliklere sahiptir. Bu nedenle, dış kabuğu kurutularak köpüklü bir sabun olarak kullanılmaktadır. Sabun cevizi, çekirdeksiz kurutulmuş kabuklardan oluşur ve genel yapısı itibariyle ceviz ağacına benzemektedir. Meyveleri ceviz şeklindedir. ABD ve Hindistan gibi ülkelerde doğal temizlik ürünü olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Sabun cevizi, şampuan ve deterjanların doğal hammaddesi olan saponin içermektedir. Türkiye'de de bu ağacın yetiştirilmesi ve kullanımı teşvik edilmektedir. Sabun cevizi, kimyasal madde içermemesi nedeniyle cilt hastalıkları (örneğin, sedef ve mantar) için de faydalıdır. Asya'da, özellikle Himalaya Dağları çevresinde doğal olarak yetişir ve yerli halk tarafından toplanıp güneşte kurutularak kullanılır. Şampuan, bulaşık deterjanı, çamaşır deterjanı, sıvı sabun ve el sabunu olarak kullanılabilir. Hiçbir kimyasal ve katkı maddesi içermez.


Derin bir tencere içerisine 1 litre (yaklaşık 6 bardak) su ilave edin. 10 adet kırık sabun cevizi parçalarını iyice ufalayıp suya ekledikten sonra yaklaşık 20 dakika kaynatın. Bu işlem sırasında sabunun içindeki temizleyiciler suya karışır. Dinlendirmeden de kullanabilirsiniz, dinlendirdikten sonra da. Su içerisindeki ceviz parçalarını 1 litre su için tekrar değerlendirebilirsiniz, atmayın. İkinci işlemden sonra arta kalan sabun parçacıklarını gübre olarak da değerlendirebilirsiniz.

Sabun Cevizi Nasıl Saklanır?

Sabun cevizi kuru meyve olarak saklanmalıdır, çünkü nemi çok kolay emer ve açıkta bırakıldığında yapış yapış bir hale gelir. Bu durum bozulduğu anlamına gelmez ancak hava ile temas etmemesi için kilitli torbalarda ya da hava geçirmez cam bir kavanozda, güneş ışığından uzak ve serin bir yerde saklanmalıdır. Sıvı olarak saklanma ömrü ise daha kısadır. Sabun cevizi özü bir meyve olduğu için sıvı ile temasında bozulur. Bu yüzden ihtiyaç kadar sabun cevizi sıvısı elde edilmelidir ve sıvının kısa bir saklanma ömrü olduğu unutulmamalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ceviz Ağacı Verimi

Ceviz Ağacı Verimi

Ceviz Nerede Yetişir?

Ceviz Nerede Yetişir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kabuklu Ceviz Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kabuklu Ceviz Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hindistan Cevizi Yağı Diş

Hindistan Cevizi Yağı Diş

Ceviz Kalori Ceviz Kaç Kalori?dir?

Ceviz Kalori Ceviz Kaç Kalori?dir?

Ceviz İç Zarının Faydaları Nelerdir?

Ceviz İç Zarının Faydaları Nelerdir?

Hindistan Cevizi Kilo Aldırır mı?

Hindistan Cevizi Kilo Aldırır mı?