Kaman Cevizi: Tanım ve Genel Bilgiler Kaman cevizi, ortalama ağırlığı 12 gram olan, iç ceviz oranı %54 ve iç ceviz yağ oranı %65 olan bir ceviz türüdür. Kuru ceviz tüketimi için ideal olup, ceviz meyvesi üzüm salkımı şeklindedir. Hasat zamanı genellikle Eylül ayı sonunda olup, kırma makineleri için ideal ölçülerde bir ceviz çeşididir. Kaman Cevizinin Türkiye'deki Önemi Türkiye ceviz üretiminin %90'ı Kaman'da gerçekleştirilmektedir. Kaman cevizinin meyvesi ve yaprakları sağlık açısından oldukça faydalıdır. Ceviz ağacının yaprakları sindirim sistemini çalıştırırken, iştah açıcı özelliklere sahiptir. Ceviz meyvesi, mantar ve tümör tedavilerinde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca, damar sertliğine karşı koruyucu ve ishal kesici özellikleri bulunmaktadır. Kan dolaşımını düzenler, kanın pıhtılaşmasını engeller ve bağışıklık sistemini koruyarak vücudu hastalıklara karşı korur. Ceviz Ağacının Ekonomik Değeri Ceviz ağaçlarının kerestesi ülke ekonomisine büyük katkılar sağlamaktadır. Ceviz kerestesi, mobilya sektöründe önemli bir yere sahiptir. Ceviz ağacından yapılan mobilyalar dayanıklılığı ve kalitesi ile nesilden nesle aktarılmaktadır. Ayrıca, ceviz ağacının kökleri boya üretiminde kullanılmaktadır. Özellikle el yapımı halılarda kullanılan cevizden elde edilen boyalar uzun yıllar rengini korur. Kaman Cevizinin Özellikleri
Kaman Cevizinin Çeşitleri Kaman cevizinin beş çeşidi bulunmaktadır: Kaman 1 Cevizinin Özellikleri Meyve ağırlığı 12 gramdır. İç kurduna karşı oldukça dayanıklıdır. Kaman 2, 3 ve 4'ten geç yapraklanır ve ilkbahardaki donlardan etkilenmez. Meyve salkımları 4, 8, 12'li olup, her yıl aynı verimi verir. Kaman 4 Cevizinin Özellikleri Kabukları oldukça incedir ve ceviz meyvesi kabuktan kolayca çıkar. Erken hasat yapılır ve taze ceviz olarak çok fazla tüketilir. Meyve içi rengi açık renklidir. 4'lü meyve yapısına sahiptir ve her yıl aynı verimi verir. Kaman 5 Cevizinin Özellikleri Eylül sonunda hasat edilir. Protein ve yağ oranı yüksektir, her yıl aynı verimi verir ve ilkbahar donlarından etkilenmez. İç ceviz ve dış kabuk rengi açık renklidir. Ortalama 300-500 yıl taçlanma yapar. Hastalıklara ve böceklenmelere karşı dayanıklıdır. Kış soğuklarından etkilenmez, şekli yuvarlaktır ve kırma makinelerine çok uygundur. Ceviz meyvesi yenildiğinde ağızda burukluk bırakmaz, iri boyutlara sahiptir ve kabuk ağırlığı 16-17 gramdır. |