Ceviz Türleri ve Özellikleri
10 Temmuz 2024

Ceviz Türleri ve Özellikleri

Ceviz

Ceviz, cevizgiller (Juglandaceae) familyasından Juglans cinsine ait olan ve kendine has aromatik bir kokuya sahip olan ağaç türlerini ifade eder. Bu ağaçlar, kış mevsiminde yapraklarını döken türlerdir. Ceviz, badem, fıstık, susam ve fındık gibi yağlı tohumlar grubuna girer. Bu yağlı tohumlar arasında en yağlı olanı ise cevizdir. İçeriğindeki yağın çoğu doymamış yağ asitlerinden oluştuğu için kolesterolü tetiklemez ve vücuda faydalıdır. 100 gram cevizde yaklaşık 15 gram protein ve 3 gram şeker bulunmaktadır. Yani ceviz, tam bir enerji deposu besin kaynağıdır. Ancak kalori bakımından oldukça yüksek olduğundan, kilo ile ilgili sorunları olanların tüketirken dikkat etmesi gerekmektedir. 100 gram cevizde yaklaşık 654 kalori bulunmaktadır. Bu, bir insanın günlük kalori ihtiyacının yaklaşık üçte birine denk gelmektedir. Aynı zamanda 100 gram cevizde 7 gram lif bulunmaktadır.

Cevizin Besin Değerleri Nelerdir?

Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan ceviz, aynı zamanda manganez ve bakır açısından da zengin bir besin kaynağıdır. 100 gram cevizde, günlük ihtiyacınız olan manganez ve bakır ihtiyacının yaklaşık iki katı bulunmaktadır. Demir açısından da zengin olan cevizin 100 gramında yaklaşık 3 mg demir bulunmaktadır. Aynı miktarda ceviz, günlük magnezyum ihtiyacının %40'ını karşılarken, çinko ihtiyacının ise üçte birini karşılar. Ayrıca vücudun ihtiyacı olan potasyum ve kalsiyumun yaklaşık onda birini karşılamaktadır. Bu nedenle günde 100 gram kadar ceviz tüketilmesi oldukça önemlidir. Özellikle demirin kan üretimi konusunda etkin rol oynaması nedeniyle kansızlık problemi yaşayan anemi hastalarının ceviz tüketimine özen göstermeleri gerekmektedir. Kansızlıktan korunmak için bir kadının günlük 18 mg, bir erkeğin ise 8 mg demir alması önerilir. Bu nedenle vücudun ihtiyacı olan demiri karşılamak için ceviz tüketmek oldukça faydalıdır. Ceviz, kansızlık ve Akdeniz anemisinden korunmada büyük bir rol oynar.

Cevizin Faydaları Nelerdir?

Ceviz, diğer kuru yemişler ve yağlı tohumlar arasında en iyi vitamin ve mineral deposudur. Bunun nedeni, cevizin fitik asit oranının düşük olmasıdır. Fitik asit, genellikle yağlı tohumlarda ve tahıllarda bulunan, fosfor içeren değerli bir maddedir. Zararsız olup, vücutta sindirilmeden dışarı atılır. Ancak fitik asit, çinko, magnezyum, demir ve kalsiyum gibi diğer besin kaynaklarının da sindirilmeden atılmasını sağlar. Bu nedenle tükettiğiniz besinlerde fitik asit olmamasına özen göstermek önemlidir. Ceviz, içeriğinde doymamış yağ asitleri bulunduğundan vücudun ihtiyacı olan yağı karşılarken aynı zamanda zayıflamaya yardımcıdır. Doygunluk hissi vererek aşırı yemek isteğini engeller. Cevizin faydalarından biri de kalbe iyi gelmesidir. Ceviz, kolesterolün düşmesine yardımcı olarak damarların temizlenmesini sağlar. Kalp hastalığı riskine karşı günde bir avuç ceviz tüketimi kalbi korur.

Ceviz, tam bir antioksidan özelliğe sahiptir. Antioksidanlar, hücre faaliyetleri sonucu ortaya çıkan serbest radikallerin zararlı etkilerini azaltır ve etkisiz hale getirir. Bu nedenle kalp hastalığı gibi birçok hastalığa sebep olan bozukluklardan vücudu korur. Aynı zamanda kansere karşı da etkilidir. Yapı itibarıyla beyne benzeyen cevizin bir diğer özelliği de beyin gelişimine katkıda bulunmasıdır. B6 vitamini, omega-3 ve manganez içerdiğinden dolayı beyin gelişimine destek sağlar ve hafızayı güçlendirir. Bu nedenle özellikle gelişme çağındaki çocukların ceviz tüketmeleri tavsiye edilir. Ceviz, aynı zamanda cildi besler ve saçları güçlendirir. İçeriğindeki E vitamini, çinko ve demir mineralleri sayesinde saç köklerinde derinlemesine temizlik sağlar. Ayrıca saç köklerini güçlendirerek dökülmelere karşı saç diplerini onarır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Orkide

04 Mayıs 2024 Cumartesi

Merhaba. Gerek iç kısmıyla gerek dışıyla insan sağlığına birçok faydası olan ceviz tüketiminin öneminin bilincindeyiz. Özellikle uzmanların cevizin tüketiminin beyin için ve hafızanın güçlenmesi açısından önemli olduğunu söylemektedirler. Bu konuda cevizin beyin açısından ne gibi faydaları olduğunu bize aktarabilir misiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Orkide,

Cevizin beyin sağlığına olan faydaları oldukça fazladır. İçeriğindeki omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar ve vitaminler sayesinde beyin fonksiyonlarını destekler. Özellikle hafızayı güçlendirme ve bilişsel fonksiyonları iyileştirme konusunda etkilidir. Ayrıca, cevizde bulunan polifenoller beyin hücrelerini oksidatif strese karşı korur ve nörodejeneratif hastalıkların riskini azaltabilir.

Saygılar,

2. Cevap
cevap

Sözen

Merhaba Orkide Hanım, ceviz içerisinde bulunan bazı yağ asitleri insan vücudunun ihtiyaç duyduğu mineral ve vitaminleri barındırmaktadır. Bu vitamin ve minerallerin sağlanması ise insan vücudunda olumlu etkiler ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle bol bol ceviz tüketmeliyiz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Chandler Cevizi Bakımı

Chandler Cevizi Bakımı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hindistan Cevizi Yağı Kahve

Hindistan Cevizi Yağı Kahve

Alzheimer Hindistan Cevizi Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Alzheimer Hindistan Cevizi Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Cevizin Zararları Nelerdir?

Cevizin Zararları Nelerdir?

Yerli Ceviz Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Yerli Ceviz Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Hindistan Cevizi Dolgulu Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Hindistan Cevizi Dolgulu Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri