Ceviz Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Ceviz Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Ceviz Hastalıkları

Ceviz ağaçları, köklerinden gövdelerine kadar çeşitli hastalıklara maruz kalabilirler. Bu hastalıklar, meyve oluşum sürecinde meyvenin yanmasına ve kuruyup dökülmesine neden olabilir. Ceviz hastalıkları, ağaçlarda ciddi problemlere yol açabilir ve meyve ağaçlarının köklerinde çürüklük oluşturarak meyvenin kurumasına neden olabilir. Ayrıca, ceviz ağaçlarının yapraklarının ve dallarının kurumasına da sebep olabilirler. Ceviz ağaçlarında oluşabilecek birçok hastalık türü vardır ve bu hastalıklar bazen ceviz ağacının köküne, bazen de meyve ve yapraklarına etki edebilir.

Ceviz Ağacında Memeli Pas Hastalığı

Memeli pas hastalığı, neredeyse tüm meyve ağaçlarında görülen bir hastalıktır. Nisan ve Mayıs aylarında havaların ısınmasıyla birlikte ağaçlarda mantar oluşumu gözlenir. Havaların ısınması ve yağışların artmasıyla birlikte mantar, ağacın yapraklarına yayılabilir. Mantar hastalığı, ceviz ağacının yapraklarına ve meyvelerine zarar verir. Bu hastalıklardan biri olan memeli pas hastalığı, cevizin fotosentez yapma kapasitesini azaltır. Hastalık ilerlerse fotosentezin tamamen durmasına neden olur, bu da ağacın gelişimini yavaşlatır. Memeli pas hastalığına karşı kimyasal ilaçlama yöntemleri uygulanmalıdır. Ayrıca, bu hastalığı engellemek için sonbahar aylarında ceviz ağacının düzgün yapraklarını toplayarak yakmak gereklidir. Bu yöntem, hastalığın engellenmesinde etkili çözüm yollarından biridir.

Ceviz Ağacında Kök Boğazı Çürüklüğü Hastalığı

Kök boğazı çürüklüğü, ceviz ağaçlarında nadiren görülen bir hastalıktır. Bitkilerin canlanma dönemi olan Nisan ve Mayıs aylarında havaların yağışlı geçmesi nedeniyle ortamda nem oranı yükselir. Havaların ısınması, yağışın artması ve havadaki nem oranının çoğalması ile mantar oluşumu görülür. Mantar hastalığı, ceviz ağacının gövdesinde, yapraklarında ve meyvesinde ciddi zararlara yol açabilir. Mantar hastalığının ilerlemesi ile ceviz ağacı için çok tehlikeli bir hastalık olan kök boğazı çürüklüğü ortaya çıkar. Bu hastalık, ceviz ağacının kök kısmında başlayarak gövdeye kadar ilerler. Hastalığın oluştuğu bölge karararak kendini gösterir. Kök boğazı çürüklüğü, ceviz ağacının gelişmesini engeller ve bitki oluşumunu yavaşlatır. Hastalığa müdahale edilmezse ceviz ağacı tamamen kuruyabilir. Bu hastalık, ceviz ağacı için oldukça tehlikelidir. Hastalığa engel olabilmek için belirtiler dikkatle gözlemlenmelidir. Hastalığın oluştuğu bölge kesici bir alet ile temizlenmelidir. Temizlenen hastalıklı bölgeden çıkan ağaç parçaları toplanarak imha edilmelidir. Hastalığın kendini yenilememesi için hastalığın oluştuğu bölge sürekli gözlem altında olmalıdır.

Ceviz Ağacında Bakteriyel Yanıklık Hastalığı

Bakteriyel yanıklık hastalığı, ceviz hastalıkları arasında en yaygın olanıdır. Bahar aylarında havaların yağışlı ve sıcak olmasından dolayı havadaki nemlilik oranı artar. Bunun sonucunda bakteriyel hastalıklar ceviz ağacında meydana gelebilir. Bu hastalık, ceviz ağacının yapraklarına ve meyvesine ciddi zararlar verebilir. Hastalık, meyve oluşumunu engeller ve yeni oluşan meyvelerin dökülmesine neden olur. Bu da ceviz ağacından alınacak meyve miktarını düşürür. Hastalığın teşhis edildikten sonra durdurulması oldukça önemlidir. Bu tür hastalıklar için kimyasal ilaçlar bulunmaktadır.

Ceviz Ağaçlarında Ceviz İç Kurdu Hastalığı

Ceviz iç kurdu hastalığı, ceviz meyvesine zarar veren en önemli hastalıklardan biridir. Hastalığa neden olan faktör larvalardır. Yumurtadan çıkan larvalar meyveyi delerek içine girer. İçeri giren bu böcekler meyve içini yer ve kurumasına neden olur. Sonuçta meyveler kuruyarak dökülür. Bu hastalığa erkenden müdahale edilmesi gerekmektedir. Müdahale edilmezse meyveye ciddi zararlar verebilir.

Ceviz Ağacında Ceviz Yaprak Göl Akarı Hastalığı

Ceviz ağacının yapraklarında meydana gelen bu hastalık, yaprak dokusu içinde yaşamaktadır. Ceviz yapraklarında meydana gelen bu hastalığın ilerlemesi ile meyvelerde ciddi zararlar oluşabilir.

Ceviz Hastalıklarını Önleme Yöntemleri

Ceviz hastalıklarının oluşumunu engellemek için bölgeye uyumlu ceviz ağaçları dikilmelidir. Bölgenin iklim koşulları iyi bir şekilde araştırılmalı ve toprağa uyum sağlayacak en uygun ceviz ağacı dikilmelidir. Ceviz fidanlarını alırken fidanların hastalıksız olmasına dikkat edilmelidir. Fidan dikimi gerçekleştirirken aşırı azotlu gübre kullanmaktan kaçınılmalıdır. Fidanlarda oluşacak dip kurtlarına karşı dikkatli olunmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Cevizdeki Vitaminler Nelerdir?

Cevizdeki Vitaminler Nelerdir?

Ceviz Dikimi Nasıl Yapılır?

Ceviz Dikimi Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni

Güncel

Ceviz Fidanı Türleri ve Özellikleri

Ceviz Fidanı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Ceviz Cinsleri Türleri ve Özellikleri

Ceviz Cinsleri Türleri ve Özellikleri