Şebin Cevizi Faydaları Nelerdir?
20 Temmuz 2024

Şebin Cevizi Faydaları Nelerdir?

Şebin Cevizi

Şebin Cevizi, Şebin Karahisar kökenli, hoş kokuya sahip, köklü bir bitki grubunda yer alan bir meyve türüdür. Bu ceviz meyvesinin ağırlığı yaklaşık 9 gramdır. Oval şekilli bir yapıya sahip olup, kabuğu kolaylıkla kırılabilen bir ceviz türüdür. Geç yaprak veren Şebin Cevizi, don olaylarına karşı dayanıklıdır ve meyvesi yan dallarda yoğunluk gösterir. Salkım şeklinde yetişip 3-4 adet meyve sayısıyla gelişim gösterir. İnce yapılı kabuğa sahip olan bu ceviz, içi kabuğundan kolaylıkla ayrılabilir niteliktedir. Kışın ve özellikle yazın ilk aylarında bol suya gereksinim duyan ve yazın güneşe ihtiyaç duyan bu ceviz, ilkbahar mevsiminde yetişip Eylül ayında olgunlaşarak hasat edilir. Kurt oluşumunun olmaması için zirai ilaç kullanımı gereklidir. Birçok gıda alanında kullanıma hazır hale getirilen Şebin Cevizi, oldukça kaliteli bir üründür ve yetişme döneminde takviye suya ihtiyaç duyduğundan diğer cevizlere oranla ekonomik yönden paha değeri yüksektir. Kuru yemiş olarak tüketilmesinin yanı sıra pastacılık alanında yoğun olarak kullanılmaktadır.

Şebin Cevizi'nin Özellikleri

  • Şebin Cevizi, dünyaya yayılmış bir üne sahiptir.
  • Lezzeti ile bulunduğu bölgenin namını almıştır.
  • Yaprağından dalına kadar değerlidir.
  • Uygun iklim koşulları mevcut olan çoğu yerde yetişme imkânı bulur.
  • Kalitesi ve lezzeti ile ön plandadır.
  • Uygun saklama koşullarında muhafaza edildiğinde uzun ömürlü olarak tüketime hazır olabilir.

Şebin Cevizi Bakımı Nasıl Yapılır?

Verim elde edebilmek için Şebin Cevizi bakımı belirli aralıklarla kontrol altına alınmalıdır. İlk aşamada haftalık olarak sulama yapılması oldukça önemlidir. Diğer yandan sonbahar mevsiminde güneşli bir günde kuruyan dalların budanması, ilerleyen dönemlerde ceviz kalitesinde artış yönünden katkı sağlar. Bununla birlikte ilkbahar mevsiminde gövde üzerindeki filizlerin kesilmesi, ağacın bodur olmasını engeller. Daha sonra gübrelemenin yapılması da son derece önemlidir. Şebin Cevizi bakımı hususunda dikkatli bir şekilde uygulamaların yapılması bu cevizin verimini arttırır. Hasat döneminde ise cevize zarar vermeden hasatın yapılması bakım konusunda yarar sağlar.


Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan Şebin Cevizi'nin düzenli olarak tüketimi halinde sağlık yönünden son derece yarar sağlar. Vücudun yağ ihtiyacını karşılayan bu besin maddesi, doyurucu bir özelliğe sahiptir. Birçok hastalık türüne şifa kaynağı olan Şebin Cevizi faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur:

  • Damarları açarak kan akışını hızlandırır.
  • Kan dolaşımını düzene koyup pıhtılaşmanın önüne geçer.
  • Antioksidan görevi üstlenip bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Sindirim problemini ortadan kaldırır ve kabızlık sorununa engel olur.
  • Vücut direncini artırıp halsizliği giderir.
  • Cilt sağlığı için oldukça değerli bir besin maddesidir.
  • Kanser hücrelerinin azaltılmasında fayda sağlar.

Sonuç olarak, Şebin Cevizi, hem lezzeti hem de sağlık faydaları ile dikkat çeken bir besin maddesidir. Uygun bakım ve saklama koşulları altında uzun ömürlü olarak tüketilebilir ve pek çok alanda kullanılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni