Yel Cevizi Yel cevizi, diğer ismiyle muskat, ana vatanı Banda Adaları olan bir bitkidir. Yel cevizi ağacı, portakal ağacına benzeyen bir yapıya sahiptir. Meyvesi ise yeni dünyaya benzemekte olup tatlı ve sulu bir yapıdadır. Yel cevizi olarak adlandırılan kısım, bu meyvenin çekirdeğidir. Bu çekirdek, oldukça hoş kokulu bir aromaya sahiptir. Meyvesi yendikten sonra çekirdeğin üzerindeki ince zar soyularak kurutulur ve içi baharat olarak kullanılır. Görünüşü minik bir Hindistan cevizine benzemektedir. Özellikle Hint mutfağının vazgeçilmez baharatları arasında yer alır. Hint mutfağında hem tatlılarda hem de yemeklerde sıkça ve bolca kullanılır. Ancak yel cevizi çok fazla ve sık kullanıldığında kabızlık, kalp çarpıntısı, idrara çıkamama ve mide bulantısı gibi yan etkilere yol açabilir. En önemlisi de kesinlikle süt ile alınmamalıdır. Süt ile alındığı takdirde bayılma ya da hayal görme gibi etkileri vardır. Mutfağımızda ise bazı kesimlerde yemeklere hafif bir aroma vermesi için kullanılır. Yel cevizi, neredeyse tüm aktarlarda bulunabilir. Yel Cevizinin Faydaları Nelerdir?
|
Hızır
15 Temmuz 2024 PazartesiYel cevizi çok fazla kullanıldığında hangi yan etkilere yol açabilir? Kalp çarpıntısı ve mide bulantısı yapar mı?
Cevap yazAdmin
15 Temmuz 2024 PazartesiMerhaba Hızır,
Yel cevizi fazla kullanıldığında bazı yan etkilere yol açabilir. Genellikle yüksek dozlarda alındığında baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ve kalp çarpıntısı gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca, uzun süreli ve aşırı tüketimi karaciğer ve böbrek hasarına da neden olabilir. Bu yüzden yel cevizini dikkatli ve ölçülü bir şekilde kullanmak önemlidir. Eğer herhangi bir yan etkiyle karşılaşırsan bir sağlık profesyoneline danışmanı tavsiye ederim. Sağlıklı günler dilerim!