Ceviz Yaprağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
21 Haziran 2024

Ceviz Yaprağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ceviz Yaprağının Kullanımı ve Faydaları

Ceviz yaprağı, koyu yeşil ve keskin kokulu bir yapıya sahip olup, ceviz ağacının dallarında bulunur. Ceviz yaprağını toplamak için en uygun zaman Haziran ve Temmuz aylarıdır. Meyvelerine zarar vermeden toplanan ceviz yaprağı, gölge ve hava alacak bir ortamda kuruyana kadar ara sıra karıştırılarak serilir. Toplandıktan sonra işlem yapılmak üzere bu şekilde ya da kırılarak saklanır.

Ceviz Yaprağının Özellikleri

Özellikle Kırşehir ilinde bolca bulunan ceviz yaprağından, Kırşehir'e özgü kolonyalar yapılır. Ceviz yaprağı ile yapılan bu kolonyalar, kendine has esansı ve güzel kokusuyla dikkat çeker. Üretilen ceviz yaprağı kolonyaları, Türkiye'nin her yerine ulaştırılmaktadır.

Ceviz Yaprağı Çayının Faydaları

Ceviz yaprağı ile yapılan çay, vücuda kuvvet ve direnç verir. Antiseptik yapısı nedeniyle çay olarak tüketilebileceği gibi, deri hastalıklarında da haricen kullanılabilir. Ancak ceviz yaprağı çayının tadı pek hoş değildir, bu nedenle içerken zorluk yaşanabilir. Ayrıca ceviz yaprağı suyu, içindeki tanen maddesi nedeniyle mide bulantısı ve kusmaya yol açabilir. Bunun dışında bilinen bir yan etkisi yoktur.

Her seferinde taze olarak hazırlayıp tüketmek önemlidir. Özellikle kalıtsal rahatsızlıkları olanlar, hamileler ve ilaç kullananların ceviz yaprağını kullanmadan önce doktora danışmaları gerekir.

Ceviz Yaprağının Faydaları Nelerdir?

  • İştah açıcı: Zayıf ve iştahsız kişiler, iştah açıcı etkisinden dolayı ceviz yaprağını tercih edebilirler.
  • Kabızlık: Bağırsak tembelliğinden kaynaklanan kabızlık durumunda, ceviz yaprağını çay demler gibi demleyerek tüketmek oldukça faydalıdır.
  • Kanı temizler: Ceviz yaprağının önemli faydalarından biri de kanı temizlemesidir.
  • Sarılık hastalığına iyi gelir: Sarılık hastalığının tedavisinde destek amaçlı ceviz yaprağı kullanılır.
  • Kan şekerini düşürür: Kanda bulunan şeker seviyesini düzenleyerek tokluk hissi verir.
  • Deri hastalıklarına iyi gelir: Egzama, uçuk ve uyuz gibi deri hastalıklarında ceviz yaprağı suyunu kaynatıp banyo suyuna dahil etmek ya da ceviz yaprağı suyu ile yıkanmak gerekir.
  • Diş eti iltihabı: Diş eti problemi ve diş eti iltihabı olan kişiler, ağızlarında ceviz yaprağı çayını gargara yaparak kullanmalıdır.
  • Ergenlik sivilceleri: Ergenlik döneminde gençlerde çıkan sivilcelere ceviz yaprağı ile hazırlanmış suyu sürerek geçmesi sağlanabilir.
  • Mantar: Özellikle ayaklarda oluşan mantarlar için ceviz yaprağı suyu iyidir. Ayakları ceviz yaprağı ile hazırlanmış suyun içinde bekletip durulamadan çıkarmak ve bu işlemi sık sık tekrarlamak mantarın ve ayak terlemesinin geçmesini sağlar.
  • Kemik hastalıklarında: Raşitik hastalarda, kemik deformasyonu, kemik çürümesi ve iltihabi hastalıkların tedavisinde destek amaçlı ceviz yaprağı suyu kullanılır.
  • Bağırsak kurtları: Bağırsaklarda oluşan bağırsak kurtlarının dışarı atılmasına yardımcı olur. Bunun için aç karnına ceviz yaprağı ile hazırlanmış çay içmek gerekir.
  • Tonik özelliği: Cildi temizlemek amaçlı kullandığınız tonikler de bir takım kimyasal maddeler bulunur. Ancak ceviz yaprağı ile hazırlanmış çay ile cildinizi silmek, cildi temizleyerek doğal tonik etkisi oluşturur.

Ekstra Bilgiler

Ceviz yaprağının çeşitli faydaları ve kullanımları hakkında bilgi sahibi olmak, doğal ve bitkisel tedavi yöntemlerine ilgi duyan kişiler için önemlidir. Ceviz yaprağı, doğal bir antiseptik ve antioksidan kaynağıdır. Bu özellikleri sayesinde, hem iç hem de dış kullanımlarda etkili sonuçlar vermektedir. Ancak, her bitkisel tedavi yönteminde olduğu gibi, ceviz yaprağını kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışmak gereklidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ceviz Kabuğu Kaynatmak

Ceviz Kabuğu Kaynatmak

Ceviz Çeşitleri Nelerdir?

Ceviz Çeşitleri Nelerdir?

Ceviz Ağacı Dikimi

Ceviz Ağacı Dikimi

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Güncel

Yel Cevizi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yel Cevizi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Tokat Cevizi Türleri ve Özellikleri

Tokat Cevizi Türleri ve Özellikleri

Güncel

Ceviz Kabuğunun Faydaları Nelerdir?

Ceviz Kabuğunun Faydaları Nelerdir?