Cevizli haşhaşlı ekmek nasıl yapılır, tarifte neler var?


15 Aralık 2024

Cevizli Haşhaşlı Ekmek Nasıl Yapılır?


Cevizli haşhaşlı ekmek, Türk mutfağının özgün lezzetlerinden biridir. Hem besleyici hem de lezzetli olan bu ekmek, özellikle kahvaltılarda tercih edilmektedir. İşte evde kolayca yapabileceğiniz cevizli haşhaşlı ekmek tarifi.

Malzemeler


  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 paket instant maya (10 gram)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
  • 4 yemek kaşığı haşhaş tohumu
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yumurta (üzeri için)

Hazırlık Aşamaları


1. Maya Karışımının Hazırlanması - Ilık suyun içine şeker ve instant mayayı ekleyin. - Karışımı 5-10 dakika bekletin, mayanın aktive olmasını sağlayın.

2. Hamurun Yoğrulması - Unu geniş bir karıştırma kabına alın. - Tuz ve sıvı yağı ekleyin. - Aktive olan mayalı suyu ekleyerek yoğurmaya başlayın. - Hamur, yumuşak ve ele yapışmayan bir kıvama gelene kadar yoğurun.

3. Ceviz ve Haşhaş Tohumlarının Eklenmesi - Yoğrulmuş hamurun içine dövülmüş ceviz içini ve haşhaş tohumlarını ekleyin. - Malzemeleri iyice harmanlayarak hamurun her yerine dağıtın.

4. Hamurun Mayalanması - Hamuru bir beze sararak sıcak bir ortamda yaklaşık 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. - Hamur iki katına çıkmalıdır.

5. Şekil Verme ve İkinci Mayalanma - Mayalanan hamuru unlu bir yüzeye alın. - İstediğiniz şekli verin (yuvarlak ya da uzun ekmek). - Hamuru yağlı kağıt serili bir tepsiye yerleştirin ve üzerini örtüp 30 dakika daha mayalanmasını bekleyin.

6. Pişirme - Fırını 180 dereceye ısıtın. - Hamurun üzerine çırpılmış yumurta sürün. - Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30-35 dakika pişirin. - Ekmek altın rengi alana kadar pişirme işlemine devam edin.

Servis Önerileri

Cevizli haşhaşlı ekmek, sıcak servis edildiğinde daha lezzetlidir. Yanında tereyağı, bal veya reçel ile sunulabilir. Ayrıca, peynir çeşitleri ile de harika bir uyum sağlar.

Ekstra Bilgiler

- Ekmek, dondurulabilir. Pişirdikten sonra dilimleyip, hava geçirmez bir poşette dondurucuda saklayabilirsiniz.- Haşhaş tohumları, ekmekte hem lezzet hem de görünüm açısından güzel bir etki yaratır.- Ceviz, omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir gıda olduğundan, besin değeri yüksektir. Cevizli haşhaşlı ekmek tarifi ile hem sağlıklı hem de lezzetli bir alternatife sahip olabilirsiniz. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Ceviz İçi Zayıflatır mı?
Ceviz İçi Zayıflatır mı?
1 Adet Ceviz Kaç Kalori?dir?
1 Adet Ceviz Kaç Kalori?dir?
İlginizi Çekebilir
Ceviz Soyma
Ceviz Soyma
Haber Bülteni
Fernor Ceviz Özellikleri Nelerdir?
Fernor Ceviz Özellikleri Nelerdir?
Ceviz Kolesterol Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Ceviz Kolesterol Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Ceviz Kaç Kalori?
Ceviz Kaç Kalori?
Cevizli Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri
Yeşil Ceviz Kabuğu Kürü Tarifi ve Malzemeleri
Yeşil Ceviz Kabuğu Kürü Tarifi ve Malzemeleri
Ceviz Kilo Yapar mı?
Ceviz Kilo Yapar mı?
Pedro Ceviz Fidanı Bakımı
Pedro Ceviz Fidanı Bakımı
Hamilelikte Cevizin Faydaları Nelerdir?
Hamilelikte Cevizin Faydaları Nelerdir?
Hindistan Cevizi Suyu İçilir mi?
Hindistan Cevizi Suyu İçilir mi?