Hint Cevizi Hint cevizi, ana vatanı Banda Adaları olan tropik bir ağaç cinsidir ve muskat olarak da bilinmektedir. Hint cevizi ağacı, portakal ağacına benzer ve meyveleri yeni dünya meyvesine benzer şekilde görünmektedir. Bu küçük meyvenin, kırmızı bir zarla kaplı çekirdeği bulunmaktadır. Kırmızı zar soyularak kurutulur ve ceviz kabuğu rengini alır. Bu nedenle "Hint cevizi" adını almıştır. Ayrıca, hint cevizi baharat olarak da kullanılmaktadır. Tohumunun içinde sabit yağ, uçucu yağ ve reçine bulunmaktadır. Hint cevizi, kararında kullanıldığında çeşitli faydalar sağlamaktadır. İçeriğinde B grubu vitaminleri bulunur ve bakır, demir, mangan, potasyum, folik asit ve lif açısından zengin bir kaynaktır.
Hint Cevizi Kullanımı Hint cevizi rendelenerek kullanılmaktadır. Genellikle yemeklere tat ve hoş koku katması için tercih edilir. Hint cevizinin kullanım alanı oldukça geniştir. Yemeklerde, pilavlarda, çorbalarda, köfte ve gratenlerde kullanılmaktadır. Ayrıca keklerde, tatlı hamur işlerinde, çöreklerde ve çeşitli soslarda da kullanılmaktadır. Hint Cevizinin Zararları Nelerdir? Hint cevizi, süt ile alındığında bayıltıcı olabilmektedir. Hint cevizinin sıvısı direkt olarak damara enjekte edilirse zehirleyici olabilir. Yüksek dozlarda kullanımı delirmeye neden olabilmektedir. Bunların yanında mide bulantısı, baş dönmesi, kalp çarpıntısı, kabızlık, ağız kuruluğu, yüz kızarıklığı ve idrar yapamama gibi sorunlara yol açmaktadır. Bu nedenle az miktarda tüketilmesi gerekmektedir. |