Fincanda cevizli kadayıf tatlısı nasıl yapılır?

Geleneksel Türk tatlılarının en sevilen örneklerinden biri olan kadayıfın fincanlarda sunumu, hem pratik hem de görsel açıdan etkileyici bir alternatif sunuyor. Cevizin çıtır dokusuyla kadayıfın yumuşak kıvamının buluştuğu bu tatlı, özel günlerde sofralarınızı şenlendirecek enfes bir seçenek.

26 Ekim 2025

Fincanda Cevizli Kadayif Tatlısı Nasıl Yapılır?


Kadayif tatlısı, Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biridir. Özellikle cevizli hazırlanması, tatlıya ayrı bir tat katmaktadır. Fincanda sunumu ise estetik bir görüntü sağlar. Aşağıda, fındık ve ceviz kullanarak hazırlayacağınız bu özel tatlının yapım aşamalarını ve malzemelerini bulabilirsiniz.

Gerekli Malzemeler


  • 250 gram kadayıf
  • 100 gram ceviz içi (veya fındık)
  • 150 gram tereyağı
  • 1 su bardağı su
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1 su bardağı süt (isteğe bağlı, şerbetin içine eklemek için)
  • Kuru sıfır yağlı yoğurt (isteğe bağlı, sunum için)

Yapım Aşamaları


1. Kadayıfın Hazırlanması

Kadayıfı hazırlamak için öncelikle, kadayıfı bir tepsiye alıp, parmaklarınızla iyice açarak havalandırın. Böylece kadayıfın kıtırlığı korunacaktır.

2. Tereyağının Eriitilmesi

Tereyağını bir tavada eritin. Eriyen tereyağının yarısını kadayıfın üzerine dökün ve iyice karıştırarak kadayıfların yağla kaplanmasını sağlayın.

3. Cevizlerin Eklenmesi

Ceviz içini bıçakla irice doğrayın ve kadayıfın ortasına yerleştirin. Cevizlerin her yerine eşit dağılmasına özen gösterin.

4. Kadayıfın Katlanması

Kadayıfı ikiye katlayarak, cevizlerin üzerine kapatın. Üstüne kalan tereyağını dökün.

5. Pişirme Süreci

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, kadayıfın üzeri altın rengini alana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Fırından aldıktan sonra sıcak kadayıfın üzerine şerbeti dökün.

6. Şerbetin Hazırlanması

Şerbeti hazırlamak için suyu ve toz şekeri bir tencereye koyup kaynatın. Kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyin ve 5-10 dakika kadar kaynatmaya devam edin. Ardından ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

7. Servis Aşaması

Fincanlara ya da küçük kaselere kadayıfı yerleştirin, üzerine soğuyan şerbeti dökün. Dilerseniz, üzerine bir kaşık yoğurt ya da dondurma koyarak servis yapabilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

  • Kadayifın daha çıtır olması için pişirme öncesi kadayıfları 3-4 saat buzdolabında dinlendirebilirsiniz.
  • Şerbetin kıvamını ayarlamak için, su ve şeker oranını damak tadınıza göre değiştirebilirsiniz.
  • Kadayif tatlınızı daha zengin hale getirmek için içine fındık, Antep fıstığı gibi farklı kuruyemişler ekleyebilirsiniz.

Sonuç

Fincanda cevizli kadayıf tatlısı, hem görünümüyle hem de lezzetiyle özel günlerde veya misafirleriniz için oldukça etkileyici bir seçenek oluşturur. İyi bir kadayıf, iyi bir şerbet ve kaliteli malzemelerle yapıldığında muhteşem bir tat elde edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Ceviz İçi Zayıflatır mı?
Ceviz İçi Zayıflatır mı?
1 Adet Ceviz Kaç Kalori?dir?
1 Adet Ceviz Kaç Kalori?dir?
İlginizi Çekebilir
Ceviz Soyma
Ceviz Soyma
Haber Bülteni
Fernor Ceviz Özellikleri Nelerdir?
Fernor Ceviz Özellikleri Nelerdir?
Ceviz Kolesterol Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Ceviz Kolesterol Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Ceviz Kaç Kalori?
Ceviz Kaç Kalori?
Cevizli Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri
Yeşil Ceviz Kabuğu Kürü Tarifi ve Malzemeleri
Yeşil Ceviz Kabuğu Kürü Tarifi ve Malzemeleri
Ceviz Kilo Yapar mı?
Ceviz Kilo Yapar mı?
Pedro Ceviz Fidanı Bakımı
Pedro Ceviz Fidanı Bakımı
Hamilelikte Cevizin Faydaları Nelerdir?
Hamilelikte Cevizin Faydaları Nelerdir?
Hindistan Cevizi Suyu İçilir mi?
Hindistan Cevizi Suyu İçilir mi?